Nieuws

logo ilba blanco

Berichten

Wettekst Europese digitale identiteit kan encryptie en privacy onderuit halen - Datanews

Wettekst Europese digitale identiteit kan encryptie en privacy onderuit halen - Datanews

Algemeen   /   20-11-2023   /   0 OPMERKINGEN   /  A+ | a-
De Europese Unie is bezig met de eIDAS-verordening, die betrekking heeft op elektronische identificatie. Het doel is om een ​​wettelijk kader te creëren voor digitale identiteit in de hele EU. Er zijn echter zorgen over de inhoud van de wettekst. Wetenschappers en andere experts waarschuwen dat de regelgeving enorme risico’s met zich meebrengt voor de privacy en online veiligheid van burgers. In een open brief waarschuwen 335 wetenschappers uit 32 landen en enkele NGO’s, waaronder de Electronic Frontier Foundations (EFF), dat de wettekst bepalingen bevat die onze privacy en online veiligheid op de helling kunnen zetten.

Een van de belangrijkste zorgen is artikel 45, dat overheden de mogelijkheid geeft om zelf certificaten (cryptografische sleutels) uit te reiken, die ook alleen maar met toestemming van die overheid kunnen worden ingetrokken. Dit kan leiden tot misbruik en controle op internetverkeer. Bovendien is er weinig ruimte voor extra beveiliging, wat een privacyrisico kan vormen wanneer de lidstaten de wettekst implementeren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de wettekst weliswaar toelaat dat privacybeschermende technologie wordt gebruikt om dat te voorkomen, maar het is niet verplicht. De wetenschappers merken op dat die vaagheid in de tekst een privacyrisico kan vormen wanneer ze door de lidstaten wordt geïmplementeerd.

De volledige uiteenzetting is hier te lezen.

Bijvoeging 20-11-2023:
De Europese commissie ontkent met klem dat die het mogelijk maakt om burgers af te luisteren, maar experts noemen dat onzin.

Zie artikel.
Geen opmerkingen...

Laat hier uw opmerking

Simple catpcha image
Top

IlBa Projects

Info

Laat HIER uw gegevens en uw vraag/probleem achter en we nemen snel contact met u op.

Privacybeleid

Cookiebeleid