Nieuws

logo ilba blanco

Berichten

Overlegcomité bereikt akkoord over vierde telecomspeler - TechPulse

Overlegcomité bereikt akkoord over vierde telecomspeler - TechPulse

Algemeen   /   26-11-2021   /   0 OPMERKINGEN   /  A+ | a-
Proximus, Telenet en Orange Belgium mogen zich vanaf 2022 aan extra concurrentie verwachten. Wie wordt de vierde grote telecomspeler in België?

Na jarenlang overleg over het al dan niet toelaten van een vierde nationale speler op de Belgische telecommarkt, lijkt het er nu toch sterk op dat die er zal komen. De geruchten hingen al wel langer in de lucht dat de 5G-veiling de ideale gelegenheid zou zijn om een nieuwe speler toe te laten. In maart vorderde het Overlegcomité een nieuwe studie die de impact van een vierde nationale speler op de sector moest berekenen. Gisteren had het Overlegcomité tussen alle coronazorgen door eindelijk nog eens tijd om over de 5G-veiling te debatteren. De Tijd bevestigde vanochtend dat de belangrijkste ministers van ons land een akkoord bereikten over de toetreding van een vierde telecomspeler.

Deze nieuwe partij zal dus mogen deelnemen aan de 5G-veiling van ons land. Als de planning nu niet meer wordt uitgesteld, zal die in de zomer van 2022 eindelijk plaatsvinden. In principe mag de vierde speler een licentie voor zowel de B2B- als B2C-markt bekomen om een volwaardige uitdager van Proximus, Telenet en Orange Belgium te kunnen worden.

Wie wordt de vierde telecomspeler?
Dat is nu de vraag van een paar miljoen. Vermoedelijk moeten we de vierde telecomspeler binnen de eigen landsgrenzen zoeken. Het West-Vlaamse bedrijf Citymesh, nu vooral actief binnen de B2B-sector, sprak haar ambities al uit om die positie in te vullen van zodra ze beschikbaar wordt. We spraken hier in juni al over met Mitch De Geest, CEO van Citymesh, en zijn boodschap toen was zeer duidelijk. “Het is nu of nooit”, wist hij.

Toch valt de komst van een vierde telecomspeler misschien ook niet uit te sluiten. Denk bijvoorbeeld maar aan het Duitse telecombedrijf T-Mobile, dat in Nederland één van de grootste providers voor vast en mobiel internet is. Het wordt zeker een interessant verhaal om te volgen.

Goed voor concurrentie
Er bestaan verschillende opvattingen over het effect van een vierde speler op de Belgische telecommarkt. De markt zal sowieso competitiever worden. Zeker nu het Waalse Voo in handen van Orange Belgium lijkt te vallen, is de Belgische telecommarkt anno 2021 meer dan ooit in handen van ‘de grote drie’. Een frisse wind zou dus geen kwaad kunnen. Meer concurrentie moet ook goed zijn voor de consument. De prijzen voor telecomdiensten liggen in België zeer hoog en een nieuwe nationale provider die als prijsbreker de markt betreedt, kan ervoor zorgen dat er druk komt op de abonnementstarieven.

Net om die reden kijken Proximus, Telenet en Orange Belgium met argusogen naar de komst van een vierde telecomspeler. Zij staan aan de vooravond van zware investeringen in hun 5G-netwerken en kunnen zich eigenlijk geen prijzenoorlog veroorloven.

Bron: TechPulse.
Geen opmerkingen...

Laat hier uw opmerking

Simple catpcha image
Top

IlBa Projects

Snel contact

Laat HIER uw gegevens en uw vraag/probleem achter en we nemen snel contact met u op.